עור האדם הוא יחסית משטח רגיש, בוודאי ביחס לעור של בעלי חיים. על כן, בקרב מרבית בני האדם, כאשר מתרחשת פגיעה כלשהיא בעור, היא תוביל לאיזו שהיא תגובה של כאב, גירוד, צריבה, פריחה אדמומיות וגם דימום..
פשפש המיטה הוא חרק הניזון מדם בני אדם, אך הוא כמובן אינו החרק היחיד העושה זאת, כמוהו יש את היתושים, פרעושים, קרציות וכינים.
תגובת העור לעקיצת פשפש משתנה בין בני אדם בהתאם למיקום העקיצה, לכמויות העקיצות, לרמת הרגישות העורית ואפילו, בהתאם למידת האלרגיות המאפיינות את הגוף.
עקיצה של פשפש המיטה
עקיצת פשפש מיטה נראית כמו נקודה אדומה, מעט נפוחה ולרוב תהיה בסמיכות של כמה עקיצות יחדיו, שכן הפשפש, מבצע כמה נשיכות (שאיבות) כדי להגיע למנת הדם לה הוא זקוק.
צביר זה של נקודות אדומות נפוחות, קרובות אחת לשנייה, יוצר סוג של גירוי של גרד ואף כאב קל של צריבה.
עקיצת פשפשים ברגליים
אחד המאפיינים של עקיצות פשפש, בשונה מעקיצות יתוש או פרעוש הן המיקום. הפשפש מנצל את העובדה שיש לו יכולת לזהות מתי האדם ישן (הוא חש את כמויות הפחמן הדו חמצני הנפלט) ואז הוא מגיע לעקוץ. הפשפש גם מנצל את מבנה גופו הפחוס והשטוח המאפשר לו להיכנס מתחת לחולצה, לשרוול ולמכנס ולעקוץ גם באזורי עור שאינם חשופים.
בניגוד לפשפש, הפרעוש או היתוש יכולים לעקוץ רק באזורי עור חשופים שכן הם אינם עוקצים רק שהאדם ישן והם אינם הולכים.
לכן, אחד מסימני הזיהוי המשמעותיים של עקיצת פשפש היא מידת חשיפת אזור העור שבו התרחשו העקיצות.
אגב, הפרעוש הוא החרק המוכר כמי שעוקץ בני אדם באזור הרגלים כאשר העור חשוף, מכיוון שהוא מגיע מהרצפה בקפיצה ומזנק על העור ועוקץ.
עקיצת פשפשים טיפול
כשמדברים על טיפול בפשפשים נבחין בין טיפול בפשפשים עצמם מה שנקרא הדברת פשפש מיטה לבין טיפול בעקיצות שהם עושים לבני האדם.
טיפול בפשפשים (הדברה)
הטיפול בפשפשים הוא טיפול משולב הכולל כמה פעולות שיחדיו יוצרות טיפול מקיף המוביל להדברה מלאה. הפעולות הן: כיבוס בגדים ובדים, ניקוי באמצעות גרניק (מכשיר לחץ מים), שטיפה יסודית וחומרי הדברה.
הדברה טובה, צריכה להגיע ולהיעשות בכל מקומות המסתור של הפשפשים בחדר, אחרת הפשפש יחזור לעקוץ ולהתרבות. מומלץ להזמין מדביר מקצועי, בעל ניסיון, שיודע מהן מקומות המסתור של הפשפש ויוכל לטפל בהן.
טיפול בעקיצות
במרבית המקרים העקיצות אינן מסכנות בני אדם. הן בעיקר מטרידות, לרוב יש כאב קל בלבד מלווה בתחושת גרד.
הטיפול השכיח הוא טיפול ברמה הביתית, שטיפה של המקום, מריחת משחות הרגעה למיניהן, הנחת קומפרסים קרים ואפשר אפילו כמה תרופות סבתא.
ישנם מקרים חריגים ונדירים בהן העקיצה יכולה להתפתח למצב מסוכן, למשל, אצל אדם הסובל מאלרגיות או במקרה שבו מגרדים את האזור ויוצרים פצע שיכול להזדהם.